YOGA lessen

Yoga is een woord afkomstig uit het Sanskriet (Oud Indiaas), In onze taal zouden we het woord kunnen vertalen als ‘verbinden’. Het is een leefwijze, filosofie, en oefen methode die gaat over, zoals je kunt afleiden uit de naam, het verbinden en in evenwicht brengen van alle lagen van ons bestaan die tegengesteld lijken ( je geest en lichaam, binnen en buiten, spanning en ontspanning, etc.) om uiteindelijk te komen tot een natuurlijke staat van zijn, waarin het leven in zijn geheelheid kan worden ervaren.

Wat doet yoga?
Yoga leert ons om lichaam en geest, en om geest en bewustzijn met elkaar in balans te brengen. De oefeningen (Asana’s) geven kracht en energie en zorgen voor een algeheel prettig en fijn gevoel van ontspanning. Juist in onze vluchtige en stress volle 21e eeuw is yoga een goede manier om rust en ontspanning toe te laten in ons leven en het een levensstijl te maken.

Eenvoud
Mensen die onbekend zijn met yoga hebben nog wel eens het idee dat het bij yoga vooral draait om het doen van gecompliceerde en ongemakkelijke lichamelijke oefeningen. Het tegendeel is waar. Natuurlijk zijn er veel asana’s waarvoor de nodige kracht en lenigheid nodig is, maar wie begint met yoga merkt al snel dat de meeste klassieke yoga oefeningen tamelijk eenvoudig zijn uit te voeren.

8-voudige pad
Yoga is gebaseerd op het 8-voudig pad zoals beschreven in de yogasutra’s van grondlegger Patanjali, met als doel om dit algehele systeem te integreren middels yoga beoefening en daarbij in hoofdzaak de gedachtestroom te beheersen en te verstillen, wat leidt tot een staat van nirvana; gelukzaligheid (vertaald: een staat van Zijn waarbij we in pure harmonie/balans verkeren)

Waarom yoga?

Het Verlicht pijn en blessures
De meeste mensen komen voor het eerst naar yoga vanwege een blessure of pijn, meestal in de rug, knieën of gewrichten. Yoga gebruikt gecontroleerde bewegingen en ademhalingen om het lichaam te openen. Aandacht en een juiste uitlijning van het lijf staan voorop in een yogales. Deze aandachtige manier van bewegen verkleint het risico op blessures. Daarbij eist yoga dat je goed op je eigen grenzen let, en er vooral niet overheen gaat. Er is altijd een aanpassing of variatie op een pose die je kunt doen, zonder in te moeten boeten aan uitdaging en vooruitgang. Als je regelmatig een les bijwoont, verminderen pijn en blessures al in de eerste maand door middel van yoga.

Sterk lichaam, Fit en flexibel
Veel mensen denken dat ze niet lening genoeg zijn voor yoga. Je lichaam heeft gewoon tijd nodig om zich te ontwikkelen. Yogaposes zijn zo ontworpen dat ze je lichaam sterker en flexibeler maken, zonder je lichaam en grenzen in gevaar te brengen. Belangrijk is de juiste combinatie van kracht, flexibiliteit, mobiliteit en evenwicht die je in de lessen opbouwt.

Voeding, slaap en je algehele gezondheid
Als je eenmaal de fysieke voordelen van je yogalessen begint te voelen, merk je dat je voeding en slaappatroon zich op natuurlijke wijze ook aanpassen. De behoefte om een zak chips naar binnen te schuiven verdwijnt, omdat je graag je lichaam gezond houdt. Tijdens de yogales zal je merken dat je zo gefocust bent op de houding, dat er geen ruimte is voor gedachtes over werk, boodschappen of andere zaken in het dagelijks leven. Je bent gefocust in het hier en nu, en dat brengt rust in je hoofd. Je zal je ontspannen en geaard voelen na een yogales. De combi van een goed voelend lichaam, geest & mindset is hét recept voor gezondere manier van leven.

Yoga verbetert je prestaties en vermindert stress
Op de werkvloer, tijdens familiebijeenkomsten, in de sportschool, of in een discotheek, uitdagingen zijn er overal. Yoga traint je om rustig en gegrond te blijven, en juist tijdens momenten van stress. Want waarom zou iemand zichzelf in een uitdagende yogapose wringen, en dan ook nog gevraagd willen worden om daar in te blijven staan en om door te blijven ademen? Omdat je tijdens het echte leven nog veel meer uitdagingen tegenkomt dan op je yogamat. Door te oefenen om kalm te blijven in oncomfortabele situaties, zowel fysiek als mentaal, train je jezelf om de beste versie van jezelf te blijven. Ook juist op de moeilijke momenten.

Soorten yoga?

Ashtanga yoga
Ashtanga yoga wordt vaak bedoeld als er over “power-yoga” gesproken wordt. Deze yoga is erg dynamisch en biedt veel voordelen voor de fysieke maar ook de mentale gezondheid. Ashtanga staat bekend om sessies waarin wordt gewerkt met series van houdingen achterelkaar. Denk bijvoorbeeld aan de zonnegroet. De series zijn zo opgebouwd dat elke houding een voorbereiding is op de volgende houding, hierdoor vloeien ze makkelijk in elkaar over.

Hatha yoga
De meest beoefende en klassieke vorm van yoga is hatha yoga. Dit is de vorm die meestal bedoeld wordt als er over “yoga” gesproken wordt. Deze vorm staat bekend om het verkrijgen van een goede gezondheid, lenigheid en kracht.

Tijdens Hatha yoga worden de houdingen waarmee je werkt eigenlijk geïsoleerd. Dit betekent dat er geen series zijn waarin de houdingen achter elkaar door worden gevoerd zoals bij Ashtanga yoga. Je houdt de houdingen 1 tot 3 minuten vast en hebt hierbij een normale ademhaling. De reeksen die je uitvoert worden vaak uitgezocht op basis van het niveau van de groep.

Het tegenwoordig populaire Hot-yoga, is ook gebaseerd op de vorm Hatha yoga. De vorm van yoga wordt alleen uitgevoerd in een iets andere setting, namelijk in een ruimte waar het 40graden is.

Kundalini yoga
Het woord ‘Kundalini’ verwijst naar de energie van het bewustzijn ofwel ons ware creatieve potentieel. Deze energie is in ieder van ons aanwezig en fysiek gezien huist zij opgerold aan de onderkant van onze ruggengraat. Door het beoefenen van Kundalini Yoga technieken maak je deze energie in jezelf wakker en dit merk je aan het snelle veranderen van de manier waarop je jezelf, je leven en de wereld waarneemt. Je gaat letterlijk bewuster leven met een verruimde blik en nieuwe perspectieven.

Een Kundalini Yoga les geeft je de ruimte om jezelf te observeren, neutraal en zonder oordeel. Zo kun je, niet alleen op de yogamat maar juist in het dagelijks leven je gedrag en gewoonten onder de loep nemen en loslaten wat jou niet langer dient. In het leven leggen we onszelf veel beperkingen op. Bewust, maar vooral onbewust. Kundalini Yoga geeft de tools om deze beperkingen te doorbreken zodat je jouw volle potentieel kunt benutten, fysiek, mentaal en spiritueel.

Karakteristiek in een Kundalini Yoga les zijn de afwisseling van dynamische fysieke oefeningen en meditatie, veel aandacht voor de ademhaling (pranayama) en het gebruik van de stem (mantra). Iedere les heeft een unieke combinatie van asana’s (yogahoudingen), meditatie, mantra, pranayama, bandhas (body locks) en mudra’s (handposities/bewegingen) die tezamen een Kriya genoemd worden. Kriya’s helpen je om energetische, emotionele en fysieke blokkades op te lossen en laten je een diepere verbinding ervaren met jezelf.
Deze uitgebalanceerde technieken hebben ook een zeer weldadig effect op je lichaam, het ontgift, versterkt je zenuwstelsel, balanceert het hormoonstelsel, ontstresst en geeft er veel nieuwe energie voor in de plaats. Kundalini Yoga stelt je in staat om diep te ontspannen, te helen en jezelf gezond en sterk te maken en te houden.

Tijdens onze Yogalessen zal onze docent goed kijken waar de deelnemers behoefte aan hebben en zal dit begeleiden met u.

 

0